Her kan du se et udvalg, af Filli Grans yndlings juleopskrifter. Der er lidt for hver en smag. Specier er måske den mest enkelte julesmåkage en nisse kan tænke sig, men de ligger godt i maven og gør altid lykke. Derfor har den en fremtrædende plads her på siden. På under siderne finder du andre dejlige opskrifter.
Helt ganske almindelige Specier: cirka. 100 stk.
300 gram lurpaksmør, stuetemperatur.
375 gram mel.
125 gram flormelis
1 spsk. vaniljesuker, den skal være hjemmelavet – selvfølgelig.
(Til chokolade specier: de 100 stk. 200 gram hakket chokolade.)
Kom mel, smør, flormelis og hakket chokolade i en skål og bland det godt sammen. Jeg ælter det i hånden, men du kan også bruge en køkkenmaskine. Tril dejen i stænger på cirka. 3 cm. i diameter, og hvis du gerne vil have lidt ekstra, kan du rulle dem i sukker. Kom dem i fryseren. Når de er faste skærer du dem ud i cirka 3. mm tykke skiver.
Kom småkage dejen på en bageplade med bagepapir, og bag dem ved 200 grader i cirka 8. min.
Til snurrebasse specier – også 100 stk. 4 spsk. kakaopulver.
Find to skåle frem, og kom halvdelen af mel, smør og flormelis i hver skål. Tag 4 spiseskefulde mel fra den ene skål, og tilsæt ligeledes 4 spiseskefulde kakaopulver. Bland det godt sammen i begge skåle. Jeg plejer at ælte i hånden, men som før kan du også bruge en køkkenmaskine.
Rul begge deje ud i en firkant til de er cirka 3 mm tykke, den hvide skal være lidt længere end den brune. Kom den brune firkant oven på den hvide og rul dem sammen. Ret til så stangen er 3 centimeter i diameter, og hvis du ønsker det, kan du også rulle den i sukker. Kom dem kort i fryseren, og når de er faste skærer du dem i ud i cirka 3 mm. tykke skiver.
Kom småkagedejen på en bageplade med bage papir , og bag dem ved 200 grader i cirka 8. minutter.
Du kan med fordel nøjes med at bage noget af dejen, for eksempel halvdelen, så har du dej klar i fryseren til næste gang der kommer gæster til kaffe.